Question Answer on General Science Set-8

Descriptive  Capsule  MCQ

1. Which human genetic disorders is sex-linked? [SSC CRPFs S.I & A.S.I, Delhi Police S.I 2016]
Answer: Haemophillia

2. Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is: [Indian Post Mail Guard 2016]
Answer: Magnesium

3. Heavy water is [Indian Post Mail Guard 2016]
Answer: Deuterium Oxide

4. Who is responsible for the sex determination of a child?
Answer: Father

5. Transplantation of heart is first done by
Answer: Dr. Christian Banard

6. The term biotechnology was coined by
Answer: Karl Ereky

7. Biotechnology is
Answer: Use of microorganism in industrial process

8. The temperature of the Sun is measured with
Answer: Pyrometer

9. SI unit of temperature is
Answer: Kelvin

10. An optical illusion that occurs mainly in deserts during hot summer is based on the principle of [NDA/NA 2017]
Answer: Total internal reflection

11. At which place Earth’s magnetic field becomes horizontal? [NDA/NA 2017]
Answer: Magnetic equator

12. Stung by the hairs of nettle leaves causes burning pain. This is due to the injection of [NDA/NA 2017]
Answer: Methanoic acid

13. Rutherford’s alpha-particle scattering experiment was responsible for the discovery of [NDA/NA 2017]
Answer: Nucleus

14. Glass is a [NDA/NA 2017]
Answer: Non-crystalline amorphous solid

15. Cell wall of any fungus is different from plants in having [NDA/NA 2017]
Answer: Chitin

16. Sleeping sickness is a parasitic disease of humans and other animals. It is caused by [NDA/NA 2017]
Answer: Trypanosoma

17. Dengue virus causes high fever, rashes and reduces the number of particular type of blood cells. Those blood cells are [NDA/NA 2017]
Answer: Platelets

18. Kidney secrets an enzyme which changes plasma protein angiotensinogen into angiotensin. The enzyme is [NDA/NA 2017]
Answer: Renin

19. Red Blood Cells (RBCs) have [NDA/NA 2017]
Answer: No nucleus, no mitochondria and no endoplasmic reticulum

20. The valency of an element depends upon the [NDA/NA 2017]
Answer: Total number of electrons in the outermost shell of an atom

21. Color vision in human eyes is the function of photoreceptor cells named [NDA/NA 2017]
Answer: Cones

22. Sugarcane is one of the important cash crops in India. It is grown to obtain [NDA/NA 2017]
Answer: Sucrose

23. The colorful part of the Sunflower or marigold plant is
Answer: Inflorescence

24. The time period of a simple pendulum made using thin copper wire of length L is T. Suppose the temperature of the room in which this simple pendulum is placed increases by 30 deg C. What will be the effect on the time period of the pendulum? [NDA/NA 2017]
Answer: T will increase slightly

25. Which of the following physical quantity has the same unit as that of pressure? [NDA/NA 2017]
Answer: Stress

15:00
Check Page Rank