Question Answer on General Science Set-7

Descriptive  Capsule  MCQ

1. The component of nitrogen used in dry cells is:
Answer: Ammonia

2. The enzyme which is necessary to bring about clotting of blood is:
Answer: Thrombokinase

3. The difference between musical sound and noise is due to:
Answer: Pitch

4. When a source of sound waves moves towards an observer at rest, the pitch of note heard by the observer is higher. This phenomenon is known as:
Answer: Doppler effect

5. Increase in size of plants is due to the activity of:
Answer: Meristematic tissues

6. Which is an immovable bone?
Answer: Skull

7. The hormone that helps child-birth by contracting the uterus is:
Answer: Oxytocin

8. The main chemical substance present in the bones and teeth of the animals is:
Answer: Calcium phosphate

9. Phototropic movement is controlled by
Answer: Auxin

10. When a small amount of a suitable impurity (dopant) is added to the pure semiconductor, the conductivity of the semiconductor is increased manifold. Which elements are used as dopants?
Answer: Arsenic, Antimony and Aluminium

11. A communication satellite is essentially:
Answer: A repeater station in space

12. Which blood vessels carry pure blood from the lungs to the heart? [SSC Steno Grade C & D 2016]
Answer: Pulmonary veins

13. Kala-azar is transmitted by [SSC Steno Grade C & D 2016]
Answer: Sand fly

14. Bernoulli’s theorem is a statement of the conservation of [SSC Steno Grade C & D 2016]
Answer: Energy

15. Fibrinogen is converted into fibrin by [SSC Steno Grade C & D 2016]
Answer: Thrombin

16. When the velocity of a body is doubled [SSC Steno Grade C & D 2016]
Answer: Its momentum is doubled

17. A bag is dropped from an aeroplane flying horizontally at a constant speed. Neglecting air resistance, where will the aeroplane be when the bag reaches the ground? [SSC Steno Grade C & D 2016]
Answer: Directly above the bag

18. Which substances are used to prepare the main storage (starch) form of food in plants? [SSC Steno Grade C & D 2016]
Answer: Carbon dioxide and water

19. Presence of excess fluorine in water causes.[SSC Steno Grade C & D 2016]
Answer: Fluoriosis

20. The medicine paracetamol is [RRB Non-Technical 2016]
Answer: A non-steroidal anti-inflammatory drug

21. The instrument used to regulate temperature to a particular degree is called [RRB Non-Technical 2016]
Answer: Thermostat

22. “Slipper animalcule” is the common name for: [SSC CRPFs S.I & A.S.I, Delhi Police S.I 2016]
Answer: Paramecium


23. When temperature difference between liquid and its surroundings is doubled, the rate of loss of heat will: [SSC CRPFs S.I & A.S.I, Delhi Police S.I 2016]
Answer: Double

24. The weight of a body at the centre of earth is [SSC CRPFs S.I & A.S.I, Delhi Police S.I 2016]
Answer: Zero

25. A group of genes whose activity is coordinated by a DNA site is called: [SSC CRPFs S.I & A.S.I, Delhi Police S.I 2016]
Answer: Operon

15:00
Check Page Rank