Question Answer on General Science Set-4

Descriptive  Capsule  MCQ

1. Coating of solid waste with impervious material is known as [SSC-2013]
Answer: Landfill

2. Ultraviolet rays can be used in water treatment as [SSC-2013]
Answer: Disinfectant

3. Thiamidine dimar formation in DNA is caused by [SSC-2013]
Answer: UV-rays

4. Dr. Norman Borlaug is famous as father of the Green Revolution in 1960s. His initial goal was to create varieties of wheat adapted to the climate of [SSC-2013]
Answer: Mexico

5. A feature ‘Bluetooth’ now common in mobile phones, gets its name from a [CLAT-2013]
Answer: Danish 10th century king

6. Light year is the unit of [CLAT-2013]
Answer: Distance

7. The Leaning Tower of Pisa does not fall because [CLAT-2013]
Answer: The vertical line passing through the CG of the tower falls within its base

8. Potential energy is described by the expression [CLAT-2013]
Answer: PE = mgh

9.  The mirror used by a dentist, to examine the teeth of patients, is [UPPSC-2013]
Answer: Concave

10. Wireless communication is reflected to earth’s surface by [UPPSC-2013]
Answer: Ionosphere

11. Sound above what level (in decibels) is considered hazardous noise pollution? [UPPSC-2013]
Answer: 80 dB

12. What type of electromagnetic radiation is used in the remote control of a television? [UPPSC-2013]
Answer: Infrared

13. The radiation, that is absorbed by ozone present in the atmosphere, is [UPPSC-2013]
Answer: Ultraviolet

14. Which gases is used for the purification of drinking water? [UPPSC-2013]
Answer: Chlorine

15. Refrigeration helps in food preservation by [UPPSC-2013]
Answer: Reducing the rate of biochemical reaction

16. Among the biotic components of the ecosystem, the producer system is [UPPSC-2013]
Answer: Green plants

17. Carbon dioxide and methane gas contributes to the ‘Green House Effect’ true/flase? [UPPSC-2013]
Answer: True

18. Which is the most stable ecosystem? [UPPSC-2013]
Answer: Ocean

19. Endangered species are listed in [UPPSC-2013]
Answer: Red Data Book

20. Which diseases is not transmitted by tiger mosquitoes? [UPPSC-2013]
Answer: Japanese encephalitis

21. Carbon monoxide can affect blood stream leading to death true/flase? [UPPSC-2013]
Answer: True

22. Which is a bio-indicator of air pollution? [UPPSC-2013]
Answer: Lichen

23. Acid rain is due to air pollution by [UPPSC-2013]
Answer: Nitrous oxide and sulphur dioxide

24. The disease caused by deficiency of protein in children is [UPPSC-2013]
Answer: Marasmus

25. Photosynthesis using the invisible part of the sunlight is done by some [UPPSC-2013]
Answer: Algae

15:00
Check Page Rank