Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Constituent Assembly question-answer set-1

Descriptive  Capsule  MCQ

1. When the demand for establishment of the Constituent Assembly was started?

Answer:  1936

2. The demand for establishment of the Constituent Assembly was started by

Answer:  Indian National Congress

3. The demand for establishment of the Constituent Assembly was started from

Answer:  Faizpur

4. When was The first meeting of the Constituent Assembly of India was held on.

Answer:  9 December 1946

5. Who was elected as the first temporary president of Constituent Assembly

Answer:  Dr. Sachidananda Sinha

6. Who was the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly?

Answer:  B.N.Rau

7. Who was the chairman of the drafting committee of the Constituent Assembly?

Answer:  Dr. B.R.Ambedkar

8. Who was elected as the permanent chairman of the Constituent Assembly?

Answer:  Dr. Rajendra Prasad

9. What is the number of Total sessions of the Constituent Assembly

Answer:  12

10. A constitution is

Answer:  The basic structure defining the powers of the state and the rights and duties of the citizens.

11. Who termed the Indian Constitution as ‘quasi-federal’?

Answer:  K.C Wheare

12. Where does The political power in India lie in?

Answer:  The Constitution

13. What was the exact Constitutional Status of the Indian Republic of Jan. 26, 1950?

Answer:  A Sovereign Democratic Republic

14. Where was The National Anthem first sung in?

Answer:  Calcutta

15. The National Anthem first sung on _____ during the Congress session.

Answer:  27 December,1911

16. The original song of National Anthem consists of

Answer:  Five stanzas

17. How many languages were originally recognised by the Constitution as regional languages?

Answer:  18

18. The National flag of India was hoisted for the first time on

Answer:  31 December, 1929

19. Who wrote Our National Anthem?

Answer:  Rabindra Nath Tagore

20. Who wrote Our National Song-”Vande Mataram”.

Answer:  Bankim Chandra Chattopadhyay

15:00
Check Page Rank