Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Question-answer on history of Tripura set 2

1. Who was conferred the title ‘Rajarshi’ by Rabindranath Tagore?
Answer:- Maharaja Gobinda Manikya

 

2. What is the name of the drama written by Rabindranath Tagore on the event of the reign of Amar Manikya?
Answer:- Mukut

 

3. How many times did Tagore visit Tripura?
Answer:- Seven Times

 

4. In which period Rabindranath Tagore came in Tripura?
Answer:- 1900 to 1926

 

5. Which musician earned the prestigious title ‘Tan Raj’ conferred by Maharaja Bir Chandra?
Answer:- Jadu Bhatta

 

6. What is the original name of the king Chhatra Manikya?
Answer:- Nakshatra Roy

 

7. Who has banded the slavery system in Tripura?
Answer:- Bir Chandra Manikya

 

8. Name the place of Tripura where Ashok Ashtama Fair is held every year in the month of April?
Answer:- Unakoti Tirtha

 

9. What was the previous name of Town Hall?
Answer:- Lal Mahal

 

10. What was the actual name of present day Governor House?
Answer:- Vaijayanta Palace (Pushpabanta Palace)

 

11. Prasent day Governor House was built with the architectural style of which monument of India?
Answer:- Fatepur Sikri in Agra

 

12. The deity called Garia bears resemblance to which traditional Hindu God-heads?
Answer:- Ganesh and Mahadeva

 

13. What is the new name of Agartala state Museum?
Answer:- Tripura state Museum, Ujjayanta Palace

 

14. Who was known as ‘Lalukarta in Tripura’?
Answer:- Sachin Debbarman

 

15. Who was the father of Sachin Deb Barman?
Answer:- Nawadwip Chandra Deb Barman

 

16. Which Tripura king committed suicide by taking poison being anguished at the conduct of his son?
Answer:- Amar Manikya

 

17. Which Tripura king attacked Manipur?
Answer:- Dharma Manikya-II

 

18. What is the total number of kings mentioned in Rajmala?
Answer:- 179

 

19. Who among the Manikya rulers prohibited the practice of sacrificing innocent boys in the temple?
Answer:- Gobinda Manikya

 

20. In which year Samser Gazi had captured Udaipur of Tripura?
Answer:- 1571

Check Page Rank