Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Question-answer on history of Tripura set 1

1. When Tripura came under Manikya dynasty?
Answer - In the 1300 AD

 

2. Tripura was known to British as
Answer - Hill Tippera

 

3. When Tripura came under Mughals administrator?
Answer - In 1700 AD.

 

4. What was the royal abode of Tripuri King?
Answer - Ujjayanta Palace.

 

5. Who was the greatest rulers of Manikya dynasty?
Answer - Bir Chandra Manikya

 

6. Who was known as Bahadur in Manikya dynasty?
Answer - Bir Chandra Manikya

 

7. Who was the last ruling Maharaja of Tripura?
Answer - Bir Bikram Kishore Manikya

 

8. When did Bir Bikram Kishore Manikya die?
Answer - Died in May 1947.

 

9. When the monarchy ended in Tripura?
Answer -  on 9th september, 1947

 

10. When Tripura merged as part ‘C’ state of Indian union?
Answer -  on 9th september, 1947

 

11. When Tripura became a union Territory?
Answer -  on 1st Nov, 1956

 

12. When Tripura became a full fledged state of India?
Answer -  on 21st January, 1972

 

13. In which year Bir Chandra Manikya became the king of Tripura?
Answer - 1862 (1862-1896).

 

14. In which year Radha Kishore Manikya became the king of Tripura?
Answer - 1896 (1896-1909).

 

15. In which year Birendra Kishore Manikya became the king of Tripura?
Answer - 1909 (1909-1923).

 

16. In which year Maharaja Bir Bikram Kishore Manikya become the king of Tripura?
Answer - 1923 (1923-1947).

 

17. Which king is known as Bikramaditya of Tripura?
Answer:- Maharaja Birendra Kishore Manikya

 

18. What is the name of the king, who transfered the capital of Tripura from Old Agartala to Present Agartala?
Answer:- Maharaja Krishna Manikya

 

19. Amongst the king of Tripura who started the use of coin?
Answer:- Ratna Manikya

 

20. Which king of Tripura gave financial assistance to Acharya Jagadish Chandra Bose for carrying out his research in English?
Answer:- Maharaja Radha Kishore Manikya

Check Page Rank