Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Question answer on Writs in Indian Constitution

1. For enforcing the Fundamental Rights, the courts can issue.

Answer:- Writs

 

2. A formal order under seal issued in the name of a sovereign government or by a superior court enjoining the officer or other person to whom it is issued to do or refrain from doing some specified act is a

Answer:- Writ

 

3. Habeas Corpus means

Answer:- an order from a court to free a person who had been illegally detained by the police or any other person

 

4. Writ of Certiorari means

Answer:- a writ issued by a superior court calling up the record of a proceeding in an inferior court for review

 

5. Which writ literally means ‘we command’.

Answer:- Mandamus

 

6. A writ issued by a court to some inferior authority to transfer the matter to it for its proper consideration, is called.

Answer:- Prohibition

 

7. The Supreme Court of India declares by issuing a writ that the respondent was not entitled to an office he was holding or a privilege he was exercising. Which writ is that?

Answer:- Quo-warranto

 

8. A writ of prohibition is an order issued by the Supreme Court or High Court which.

Answer:- Prohibits a quasi-judicial authority from proceeding with a case

 

9. The writ issued to courts, corporation or a person enjoining to do its public duty is the.

Answer:- Writ of Mandamus

 

10. Which of the following writs is a bulwark of personal freedom?

Answer:- Habeas Corpus

 

11. Which of the following writs is issued by the court in case of illegal detention of a person?

Answer:- Habeas Corpus

Check Page Rank