Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Question answer on Child Labour

1. What is Child Labour

Answer:- Child labour in India is the practice where children engage in economic activity,

on part-time or full-time basis.

 

2. The Child Labour (Prohibition and Regulation) Act of 1986

Answer:- The Act prohibits the employment of children below the age of 14 years in hazardous occupations identified in a list by the law. The list was expanded in 2006, and again in 2008.

 

3. National Policy on Child Labour was formulated in

Answer:- 1987

 

4. When was National Child Labour Project scheme launched

Answer:- 1988

 

5. The first Committee to study the issue of Child Labour and to suggest measures to tackle it

Answer:- Gurupadswami Committee(1979)

 

6. Protection of Women from Domestic Violence Act

Answer:- The Act provides for the woman’s right to reside in the matrimonial or shared household, whether or not she has any title or rights in the household.

 

7. When was Protection of Women from Domestic Violence Act 2005 come in to force

Answer:- October 26, 2006

 

8. The Dowry Prohibition (DP) Act

Answer:- Prohibits the request, payment or acceptance of a dowry, "as consideration for the marriage". Where "dowry" is defined as a gift demanded or given as a precondition for a marriage.

 

9. Prenatal Diagnostic Techniques Act

Answer:- The Act forbids the communication of the sex of the foetus.

 

10. Scheduled Caste and Scheduled Tribe (Prevention of Atrocities) Act was passed on

Answer:- 1989

 

11. Child Marriage Restraint Act was passed in

Answer:- 1929

Check Page Rank