Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Question-answer on Election Commission set-1

1. When Election Commission was established on?

Answer:- 25th January 1950

 

2. When Election Commission became a 3 member body?

Answer:- October 1, 1993

 

3. Who was the first Chief Election Commissioner of India?

Answer:- Sukumar Sen (1950-58)

 

4. Where is the Head quarter of Election Commission located?

Answer:- Nirvajan Sadan, New Delhi

 

5. Chief Election Commissioner is appointed for a term of

Answer:- 6 years

 

6. Who are the present Election Commissioners of India

Answer:- Hari shankar Brahma and Dr. Nasim Zaidi

 

7. The Chief Election Commissioner of India can be removed from his office during his tenure by

Answer:- The President on the basis of resolution passed by Parliament by special majority

 

 

8. How many times the President of India can seek re-election to his post?

Answer:- Any number of times

 

9. As per the procedure, the election of Vice President is conducted at first at

Answer:- Rajya Sabha

 

10. No person shall be eligible for election as Vice-President unless he

Answer:- All the above

 

11. Which one of the following statement is true about election of Vice President

Answer:- Both elected and nominated members of the both Houses of Parliament can vote

 

12. In the election of Vice-President _____ type of ballots are used

Answer:- Secret Ballot

 

13. In the election of Vice-President _____ method of voting system is used

Answer:- Proportional representation method

Check Page Rank