Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Judiciary in Constitution question-answer set-3

1. Judicial Review function of the Supreme Court means the power to
Answer:- Examine the constitutional validity of the laws

 

2. The High Courts in India were first started at
Answer:- Bombay, Madras, Calcutta

 

3. Besides its permanent seal at Delhi, the Supreme Court can also meet at
Answer:- Any other place as decided by the Chief Justice of India in consultation with the President

 

4. What is meant by a Court of Record?
Answer:- The court that preserves all its records.

 

5. Judges of the High Court are appointed by the
Answer:- President

 

6. After retirement, a Judge of a High Court can undertake practice in
Answer:- Any other court except the same court

 

7. The age of retirement of the Judges of the High Court is
Answer:- 65 years

 

8. The Chief Justice and other Judges of the High Court are appointed by the
Answer:- President

 

9. Which High Court has jurisdiction over the state of Arunachal Pradesh?
Answer:- Guwahati

 

10. A Judge of the Supreme Court of India is to hold office until he attains the age of
Answer:- 65 years

 

11. Judicial Review signifies that the Supreme Court
Answer:- Can review cases decided by the High Courts.

 

12. Which is the highest court of appeal in India?
Answer:- Supreme Court

 

13. To ensure impartiality, the retired Chief Justice and other Judges of the Supreme Court are debarred from practising law
Answer:- In any court of India

 

14. Who decides the number of Judges in a High Court?
Answer:- President

 

15. Who is appointed as an adhoc judge of the Supreme Court ?
Answer:- A sitting judge of a High Court duly qualified for appointment as a Supreme Court Judge

 

16. Which of the following is covered under the original jurisdiction of the supreme court?
Answer:- Disputes between two states of the Indian Union

 

17. Which High Court in India, has held that the pronouncement of Talaq thrice in one go is illegal?
Answer:- Allahabad High Court

 

18. The small causes court can hear cases involving a maximum amount of
Answer:- Rs 2000

 

19. 42. Cognizable offence refers to an offence where
Answer:- Police can register a case without formal complaints

 

20. Under the writ of Mandamus, the Court can
Answer:- Direct the Government to do or not to do a thing

Check Page Rank