Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Judiciary in Constitution question-answer set 2

1. A Judge of a Supreme court may resign his office by writing under his hand addressed to the
Answer:- President

 

2. Under a single, integrated, hierarchical judicial system, the High Court in the states are directly under the
Answer:- Supreme Court

 

3. The Appellate Jurisdiction of the Supreme Court dose not involve
Answer:- Disputes arising out of pre-Constitution treaties and agreements

 

4. The Chief Justice of the Supreme Court is appointed by the President
Answer:- Alone

 

5. 20. The Supreme Court originally consisted of how many other judges besides the Chief Justice?
Answer:- 7

 

6. Salaries of the Judges of the Supreme Court are drawn from the
Answer:- Consolidated Fund

 

7. The Judges of the Supreme Court can be removed from office by the
Answer:- President on request of Parliament

 

8. 54. Which is the highest and final judicial tribunal in respect of the Constitution of India
Answer:- Supreme Court

 

9. In whom are the powers of Judicial Review vested in India
Answer:- Supreme Court and all the High Courts

 

10. Setting a supreme court was Calcutta is a part of?
Answer:- Regulating Act of 1773

 

11. The constitution is the supreme law of the lanAnswer:- It is protected by
Answer:- The Supreme Court

 

12. Who appoints the judges of Supreme Court?
Answer:- President

 

13. A Supreme court judge must have been a High Court judge for at least?
Answer:- 5 Years

 

14. Who is head of Judiciary in the State?
Answer:- High Court

 

15. Delhi High court was established in?
Answer:- 1966

 

16. Who decides disputes regarding the election of the Vice President?
Answer:- Supreme Court

 

17. The process for removing Vice President from his office may be initiated from
Answer:- Rajya Sabha

 

18. All doubts and disputes arising out of or in connection with the election of Vice-President shall be inquired into and decided by
Answer:- Supreme Court

 

19. Which of the following cases cannot be filed directly in the Supreme Court?
Answer:- Disputes between two or more States

 

20. Which is not an eligibility criterion for appointment as a Judge of the High Court?
Answer:- Must have been an advocate of a High Court for not less than 10 years

Check Page Rank