Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Judiciary in Constitution question-answer set-1

1. The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and the States falls under its
Answer:- Original jurisdiction

 

2. The Advisory powers of the Supreme Court of India imply that
Answer:- It tenders advice to the President on questions

 

3. The concept of Public Interest Litigation originated in
Answer:- The United States

 

4. Which High Court has the Territorial Jurisdiction over Andaman and Nicobar Islands?
Answer:- Kolkata

 

5. The Judges of the High Court can be removed from their office during their tenure by
Answer:- The President on the basis of a resolution passed by the Parliament by two-thirds majority

 

6. Who was the first Chief Justice of the Supreme Court
Answer:- Harilal J. Kanya

 

7. Supreme Court came into force in
Answer:- 1950

 

8. Which High Court has the highest number of benches in India?
Answer:- Guwahati (Five)

 

9. No.of High Courts in India
Answer:- 21

 

10. The oldest High Court in India
Answer:- Calcutta High Court (established on 2 July 1862)

 

11. First woman Judge of Supreme Court
Answer:- Meera Sahib Fatima Beevi

 

12. Public Interest Litigation (PIL) was initiated in 1983 with the pioneering efforts of.
Answer:- Justice P.N. Bhagwati

 

13. The pension of a High Court judge is charged on.
Answer:- The Consolidated Fund of  India

 

14. A judge of the High Court can be removed from office during his tenure by.
Answer:- The President, on the basis of a resolution passed by Parliament by special majority.

 

15. Judicial Review in India is based on.
Answer:- Procedure established by law

 

16. A person who is appointed as an Advocate-General should be qualified in every way to be a judge of the.
Answer:- High Court

 

17. The Advocate-General of the state helds his office during the pleasure of the.
Answer:- Governor

 

18. The Judges of Supreme Court hold office till they attain the age of.
Answer:- 65 years

 

19. The final authority to expound the meaning of India Constitution is.
Answer:- The Supreme Court

 

20. In the absence of both the President and the Vice-President, who acts as the President?
Answer:- The Chief Justice of India

Check Page Rank