Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Question-answer on Union Executive Set-7

1. In Rajya Sabha, the States are represented.
Answer - On the basis of population

 

2. Each member of the Rajya Sabha enjoys the term of.
Answer - Six years

 

3. The maximum number of days, within which Rajya Sabha has to return back a bill to the Lok Sabha after rejection or acceptance is.
Answer - Ten days

 

4. Who presides over the joint sitting of Lok Sabha and Rajya Sabha?
Answer - The Speaker of Lok Sabha

 

5. A money bill can originate.
Answer - Only in Lok Sabha

 

6. Who certifies that whether a particular Bill is a money Bill or not?
Answer - The Speaker of Lok Sabha

 

7. The power to amend the Constitution is vested in.
Answer - The Parliament

 

8. The Lt. Governor of a Union Territory can issue ordinance only after getting instructions from.
Answer - The President

 

9. Who among the following was the Chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?
Answer - Jawaharlal Nehru

 

10. How Many Union Territories in India?
Answer - 7

 

11. Who among the following has the power to form a new state within the Union of India?
Answer - President

 

12. 20. Who among the following can attend meetings of the Union Cabinet?
Answer - Ministers of State

 

13. The Chief Minister of a Union Territory where such a set up exists, is appointed by the
Answer - Lt. Governor

 

14. The Union Council of Ministers consists of
Answer - Cabinet Ministers, Minister of State and Deputy Ministers

 

15. Who among the following enjoys the rank of a Cabinet Minister of the Indian Union?
Answer - Deputy Chairman of the Planning Commission

 

16. Currently how many members are elected from Union territories?
Answer - 4

 

17. A common High Court for two or more states and Union Territory may be established by
Answer - Parliament by Law

 

18.  19. The only-Union Territory which has a High Court of its own
Answer - Delhi

 

19. Which of the following High Courts covers more than one State/ Union Territories
Answer - Guwahati

Check Page Rank