Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Question-answer on Union Executive Set-6

1. The Subject of defence is contained in the.
Answer - Union List

 

2. The Subject of public order and police is contained in the.
Answer - State List

 

3. The subject of criminal law and procedure is contained in the.
Answer - Concurrent list

 

4. What is the maximum period during which the parliament may not meet?
Answer - Not more than six months

 

5. For the protection of minorities, the Minorities Commission was set up in.
Answer - January 1979

 

6. The Statutory Status was given to the Minorities Commission in.
Answer - 1992

 

7. The Consolidated Fund of India is a fund in which.
Answer - All the money received by or on behalf of the Government of India is deposited

 

8. Who can approve the withdrawal of money from the Consolidated Fund of India?
Answer - The Parliament

 

9. The powers of central government are enumerated in the.
Answer - Union List

 

10. The life of Estimates Committee of the Lok Sabha is.
Answer - One year

 

11. Which Lok Sabha enjoyed a term of more than five years?
Answer - Fifth Lok Sabha

 

12. A motion for no-confidence can be moved in Lok Sabha if it is supported by atleast:
Answer - 50 members

 

13. Who presides over the Lok Sabha if neither the speaker nor the Deputy Speaker is available?
Answer - A member of the Panel of  Chairman announced by the Speaker

 

14. The Parliamentary Committee concerned with the regularity and economy of expenditure of government is.
Answer - The Public Accounts Committee

 

15. A Select or joint Committee can be appointed by.
Answer - The Speaker, Lok Sabha

 

16. When a non-member of Parliament is inducted into the Council of Ministers, he must become a member of Parliament with in:
Answer - Six months

 

17. Every decision of the Cabinet is made in the name of.
Answer - The President

 

18. The minimum age to get elected as a member of the Rajya Sabha is.
Answer - 30 years

 

19. What is the maximum strength of Lok Sabha?
Answer - 550

 

20. What is the maximum strength of Rajya Sabha
Answer - 250

Check Page Rank