Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Question-answer on Union Executive Set-5

1. Decision on questions as to disqualifications of membership of either House of Parliament rests with the.
Answer - President after consultation with the Election Commission

 

2. The Rajya Sabha has exclusive jurisdiction in.
Answer - Authorising Parliament to legislate on a subject in the State List

 

3. The quorum to hold a meeting of the House of State Legislature shall be.
Answer - Ten members or one-tenth of total membership of the House, whichever is more.

 

4. Under the provisions of the Indian Constitution a community can be declared a minority community on the basis of.
Answer - Either Language or Caste

 

5. What type of voting is held in the Vidhan Sabha to elect members of the Rajya Sabha?
Answer - Open Voting

 

6. The Impeachment of the President of India can be initiated in
Answer - Either House of Parliament

 

7. The Rajya Sabha has equal powers with the Lok Sabha
Answer - In amending the constitution

 

8. The Rajya Sabha can take initiative in.
Answer - Creating a New All India Service

 

9. The Speaker of the Lok Sabha has to address his letter of resignation to.
Answer - Dy. Speaker of the Lok Sabha

 

10. Who nominates the Chairman of the Public Accounts Committee of Indian Parliament?
Answer - The Speaker of the Lok Sabha

 

11. The normal term of the Lok Sabha may be extended by.
Answer - An Order of the President of India

 

12. The authority to alter the boundaries of States in India rests with.
Answer - Parliament

 

13. Sarkaria Commission was concerned with.
Answer - Centre-State relations

 

14. The authority empowered to make laws in respect to the matters not included in any of  the three lists is.
Answer - Parliament

 

15. Lame-duck session of Parliament means.
Answer - The last session of Parliament before the dissolution of the Lok Sabha

 

16. If a no-confidence motion is passed against a Minister
Answer - The whole Council of Ministers has to resign

 

17. oth the Parliament and the Legislature of any State have the power to make laws with respect to any of the matters enumerated in the:
Answer - Concurrent List

 

18. The Union list contains.
Answer - 97 subjects

 

19. The State list contains.
Answer - 66 subjects

 

20. The Concurrent list contains
Answer - 47 subjects

Check Page Rank