Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Question-answer on Union Executive Set-4

1. Which House is better placed with regard to control over the executive?
Answer - Lok Sabha

 

2. Who is considered the guardian of the Public purse?
Answer - Comptroller and Auditor General

 

3. At a joint sitting of Parliament a bill has to be passed by
Answer - a simple majority of the total number of members of both Houses present and voting

 

4. Representatives of Union Territories in Lok Sabha are chosen by.
Answer - Direct election

 

5. The Estimates Committee consists of.
Answer - 30 members appointed by the speaker

 

6. Whose function is it to see that no money is spent out of the consolidated Fund of a state without the authority of the legislative?
Answer - Public Accounts Committee

 

7. Expenses incurred out of the Contingency Fund of India are.
Answer - recouped through supplementary addition or excess grants by Parliament.

 

8. Who was the first leader of opposition as recognised by the government in the Lok Sabha?
Answer - S.B.Chavan

 

9. Who was the first Speaker of the Lok Sabha?
Answer - G.V.Mavlangkar

 

10. Who presides over the joint sittings of the two Houses of Parliament in case the Speaker of the Lok Sabha is absent?
Answer - A member of Parliament jointly nominated by two Houses.

 

11. In case the offices of both the  Speaker and the Dy. Speaker of the Lok Sabha become vacant, who will preside over the meetings of the House?
Answer - A member designated by the President

 

12. Approval of how many members of the Lok Sabha is needed to admit a no-confidence motion in the Lok Sabha?
Answer - 1/10th of the total members

 

13. A member of the Union Public Service Commission holds of-fice for a term of.
Answer - 6 years or until he attains the  age of 65 years, which ever is earlier

 

14. The maximum number of unstarred questions for a day in the Lok Sabha has been fixed at 230. What is this number in the Rajya Sabha?
Answer - No limit has been fixed

 

15. Zonal Councils have been created by.
Answer - A Government Resolution

 

16. The Lok Sabha Secretariat comes under the direct supervision of the.
Answer - The Speaker of the Lok Sabha

 

17. The quorum required in the Rajya Sabha is.
Answer - 25

 

18. There is a Constitutional requirement to have a minister in the charge of Tribal Welfare for the States of.
Answer - Bihar, Madhya Pradesh, Orissa

 

19. According to the Constitution of India, a new All India Service can be instituted with initiative taken by.
Answer - The Rajya Sabha

 

20. Legal provisions of the Indian Constitution relating to the formation of new States can be enacted by.
Answer - A simple majority in each House of Parliament

Check Page Rank