Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Question-answer on Union Executive Set-3

1. The minimum age prescribed for the election to the post of the President of India is:
Answer - 35 years

 

2. The vacant post of President of India must be filled within.
Answer - Six months

 

3. Before the expiry of his nominal term, the President of India can send his resignation letter, addressed to.
Answer - The Vice-President

 

4. How many times, the national emergency has been declared in the country by the President?
Answer - Thrice

 

5. How many members of Parliament are nominated by the President from amongst the Anglo-Indian Community?
Answer - Two

 

6. How many members of Rajya Sabha are nominated by the President from amongst the persons distinguished in art, literature and social service?
Answer - Twelve

 

7. The dispute regarding the election of President can be filled and settled in:
Answer - The Supreme Court

 

8. President of India holds office for a term of five years from.
Answer - The date on which he enters upon his office

 

9. Who is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha?
Answer - Vice President

 

10. The Vice-President of India is elected by an electoral college consisting of.
Answer - The members of Both Houses of Parliament at a joint sitting

 

11. The dispute regarding the election of the Vice-President are decided by.
Answer - The Supreme Court

 

12. The term of office of the Vice-President is.
Answer - 5 years

 

13. The Ministers in the union cabinet are appointed by.
Answer - The Prime Minister

 

14. The head of the government is.
Answer - Prime Minister

 

15. The portfolios among the ministers are allocated by.
Answer - The President on the advice of the Prime Minister

 

16. The Prime Minister of India for the longest duration was.
Answer - Jawaharlal Nehru

 

17. The Committee of Indian Parliament which has the largest membership is
Answer - Estimate Committee

 

18. At the third Reading of the Bill
Answer - The Bill is discussed clause by clause

 

19. Money from the contingency Fund of India can be withdrawn only after
Answer - The appropriation Act has been passed by the Parliament

 

20. The Annual Financial Statement is caused to be laid before both Houses of Parliament by the
Answer - President

Check Page Rank