Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Question-answer on Union Executive Set-2

1. The nomination form of a candidate contesting the election of the President should be proposed and seconded by how many members of Parliament?
Answer - Proposed by 50 and seconded by 50

 

2. Who was the first External Affairs Minister of India?
Answer - Jawaharlal Nehru

 

3. A member of the State Public Service Commission is removed from his office by.
Answer - The President

 

4. Who was elected to the office of President as an independent candidate?
Answer - V.V.Giri

 

5. Who won the election of President as an unopposed candidate?
Answer - Neelam Sanjeeva Reddy

 

6. Who has control over the ‘Issue of money’ from the Consolidated Fund in India?
Answer - Finance Minister of India

 

7. Acting Chief Justice of India is appointed by.
Answer - President

 

8. The Vice-President of India can be removed from office.
Answer - By a resolution initiated in the Council of States and approved by the Lok Sabha

 

9. Who is known as the “Watch dog” of the Public Finance?
Answer - General of India

 

10. The proceedings regarding impeachment against the President can be started in.
Answer - Either of the Houses

 

11. The impeachment proceedings against the Vice-President can be initiated.
Answer - Only by the Rajya Sabha

 

12. The Comptroller and Auditor General can be removed from office before expiry of his term by.
Answer - The President on the recommendation of the Parliament.

 

13. Who can participate in the proceedings of Parliament even without being a member of Parliament?
Answer - The Attorney General

 

14. The Attorney General holds office.
Answer - At the pleasure of the President

 

15. The Status of the Attorney General is that of.
Answer - The highest legal officer of the Government of India

 

16. The President constitutes the Finance Commission:
Answer - Every five years

 

17. The power to promulgate ordinance during recess of Parliament has been given to.
Answer - The President

 

18. Who acts as the friend, philosopher and guide of the Public Accounts Committee?
Answer - Comptroller and Auditor General

 

19. The chief Spokesman of the Government in Parliament is.
Answer - The Prime Minister

 

20. The Constitution of India vests the executive powers of the union government in:
Answer - The President

Check Page Rank