Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Question-answer on Union Executive Set-1

1. When does the President of India have a choice in the appointment of the Prime Minister?
Answer - When no single party has an absolute majority in the Lok Sabha

 

2. How long can a presidential ordinance remain in force?
Answer - Six months

 

3. The executive authority of the Union is vested by the Constitution in the
Answer - President

 

4. What function is specifically prescribed by the Constitution for the Vice President of India?
Answer - No function

 

5. When the Vice-President acts as President he gets the emoluments of the
Answer - President

 

6. When the Chairman of Rajya Sabha acts as President, the duties of the Chairman are performed by
Answer - The Deputy Chairman

 

7. What is the maximum age prescribed for election as President of India?
Answer - No such limit

 

8. The Council of Ministers has no option but to resign if it loses the confidence of
Answer - Lok Sabha

 

9. The Ministers are individually responsible to
Answer - The President

 

10. In the event of the resignation or death of the Prime Minister
Answer - The Ministry is dissolved

 

11. The portfolios are allocated to the ministers by
Answer - The Prime Minister

 

12. The Vice President of India is
Answer - Ex-officio Chairman of the Rajya Sabha

 

13. The Council of Ministers is responsible to
Answer - The Parliament

 

14. Though the President of India is the executive head of the state, the real executive power vests in
Answer - The Prime Minister

 

15. The meetings of the Council of Ministers are presided over by
Answer - The Prime Minister

 

16. Dr. Rajendra Prasad held the office of the President of India for a period of.
Answer - 12 years

 

17. Who was the first person to become the Prime Minister of India without being the member of the Lok Sabha?
Answer - Indira Gandhi

 

18. The first minority government formed in India was headed by.
Answer - V.P.Singh

 

19. The power to determine the number of judges in a High Court lies with the.
Answer - President of India

 

20. The Rules Committee of the Rajya Sabha is chaired by.
Answer - The Vice-President of India

Check Page Rank