Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Directive Principles in Constitution question-answer set 1

1. In which part of the Constitution, the Directive Principles are enshrined?
Answer: Part II

 

2. On what the enforcement of Directive Principles depends mostly?
Answer: Resources available to the Government

 

3. For what a uniform civil code has been recommended in the Directive principles?
Answer: To ensure National integration

 

4. The Directive principles are in the nature of.
Answer: Instructions to the Government to do certain things

 

5. What is the basic difference between the Fundamental Rights and Directive Principles?
Answer: Fundamental Rights are justiciable while Directive Principles are not

 

6. The Directive Principles of State Policy underline the Philosophy of.
Answer: Socialism

 

7. Which part of the Constitution of India refers to the responsibility of the State towards international peace and security?
Answer: Directive Principles of State Policy

 

8. Which Directive principles of State Policy can be described ‘Gandhian’ in spirit?
Answer: Organisation of Village Panchayats

 

9. Directive Principles of State Policy are.
Answer: Non-justiciable

 

10. In which amendment the Directive Principles of State Policy are accorded precedence over the Fundamental Rights?.
Answer: 42nd Amendment

 

11. What enjoined the separation of the Judiciary from the Executive?
Answer: Directive Principles

Check Page Rank