Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Panchayati Raj question-answer set-4

1. Membership in the block panchayat is mostly
Answer: ex-official


2. The panchayat Samiti is elected for a term of
Answer: five years and is headed by a chairman and a deputy chairman.


3. Block Development Officer (BDO) is the executive officer
Answer: To the Panchayat Samiti and the chief of its administration


4. The governing of the advance system at the district level in Panchayat Raj is also popularly known as
Answer: "Zila Parishad"


5. Chief of administration at District Level Panchayat is
Answer: An officer of the IAS cadre.


6. PRIs stands for
Answer: Panchayati Raj Institutions


7. Reservation for women in PRIs (Panchayati Raj Institutions) in India
Answer: The Union Cabinet of the Government of India approved 50% reservation for women in PRIs


8. What % of reservation in PRI is implemented for women in Tripura?
Answer: 50% reservation for women in PRIs


9. Currently, in which Indian state 100% of elected members in a Panchayat are women?
Answer: Kerala, in Kodassery Panchayat


10. When National Panchayati Raj Day is celebrated by Ministry of Panchayati Raj?
Answer: On 24 April annually


11. First National Panchayati Raj Day in 2010 is inaugurated by
Answer: Prime Minister of India Manmohan Singh


12. Who called for an end to the practice of “husbands of women sarpanches” or “sarpanch pati” exercising undue influence on the work of their wives elected to power.
Answer: Prime Minister Narendra Modi (on 24 April 2015)

Check Page Rank