Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Panchayati Raj question-answer set-3

1. The panchayats receive funds from three sources
Answer: Local body grants, centrally sponsored schemes and funds released by the state govt. on the recommendations of the State Finance Commissions


2. Name three states of India where Panchayati Raj System does not exist?
Answer: Nagaland, Meghalaya and Mizoram


3. Name the Union Territory where Panchayati Raj System does not exist?
Answer: Delhi


4. Phanchayat elections held in
Answer: Every five year


5. A panchayat Samiti (Block Panchayat) is
Answer: A local government body at the tehsil level.


6. A mandal( also known as taluka or tehsil) is an
Answer: Administration division


7. The ultimate executive agency for land records and related administrative matters is
Answer: The tehsil office


8. What does The chief official of tehsil office called?
Answer: Tahsildar


9. Tehsil/taluka/mandal is the second layer of
Answer: Three-tier local body/Panchayath Raj system


10. Who is the Chief of executive of the mandal?
Answer: Tehsildar


11. Taluqdar is
Answer: a land holder and tax collector


12. Tehsildar is
Answer: a revenue administrative officer


13. Tehsil is formed usually with
Answer: A number of villages


14. Tehsil comes under
Answer: the Land and Revenue department headed by Tehsildar


15. Blocks come under
Answer: The Rural development department headed by the Block Development Officer


16. Villages of the tehsil together are called
Answer: A "development block"


17. Link between the gram panchayat and the district administration is
Answer: The Panchayat Samiti


18. In Andra Pradesh, Block panchayat is known as
Answer: "Mandal Praja Parishad"


19. In Gujrat, Block panchayat is known as
Answer: Taluka Panchayat


20. In Karnataka, Block panchayat is known as
Answer: Taluk Panchayat

Check Page Rank