Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Panchayati Raj question-answer set-2

1. Who advocated panchayat raj as the foundation of India’s political system?
Answer: Mahatma Gandhi


2. The members of the Panchayat are?
Answer: the electorates of the respective territorial constituencies


3. In India, decentralized form of government where villages are responsible for its own affairs is found in
Answer: Panchayati Raj system of local government.


4. What does Gram Swaraj mean?
Answer: Village self-governance


5. When the Panchayati Raj in India was introduced?
Answer: 1992, by constitutional amendment


6. Panchayati Raj system in India is based upon the
Answer: Panchayat system of South Asia.


7. Who many levels Panchayati Raj System has?
Answer: Three levels


8. What is the scope of gram panchayat?
Answer: At Village level


9. The scope of Mandal Parisad or Block Samiti or Panchayat Samiti is at
Answer: Block level


10. The scope of zila parisad is at
Answer: District level


11. When Panchayati Raj system was formalized?
Answer: 1992 by the 73rd amendment to the Indian Constitution


12. What are the three levels of Panchayati Raj?
Answer: A) Gram Panchayat  B) Mandal Parisad or Block Samiti or Panchayat Samiti and  C) Zila Parisad


13. The Balwant Rai Mehata Committee (Estd. 1957) is associated with
Answer: Panchayati Raj


14. The Balwant Rai Committee was headed by
Answer: MP Balwantrai Mehta


15. Who is considered as the ‘Architect of Ranchayati Raj’?
Answer: Balwantrai Mehta


16. Balwantrai Mehta is considered as the ‘Architect of Panchayati Raj’ due to
Answer: His contribution towards democratic decentralization


17. Which committee recommended the establishment of Panchayati Raj?
Answer: Balwant Rai Committee


18. Democratic decentralization is also known as
Answer: Panchayati Raj


19. Our Panchayati Raj system is a
Answer: 3-tier system (Gram Panchayat at the village level, Panchayat Samiti at the block level, and Zila Parishad at the district leve)


20. Which is the first state in India to adopt Panchayati Raj System?
Answer: Rajasthan ( in Nagaur district on 2nd Oct 1959)

Check Page Rank