Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Panchayati Raj question-answer set-1

1. What is the system of governance in the Panchayati Raj setup?
Answer: Three tier structure of local self government at the village, block and district levels


2. What is the Origin of Indian Panchayat raj?
Answer: South Asian political system


3. Which committee recommended three -tier panchayat system
Answer: Balwantrai Mehta Committee


4. It is the oldest system of
Answer: Local government in the Indian subcontinent.


5. When was panchayati Raj introduced in the country
Answer: 1959


6. Who has the power to conduct elections to the Panchayats and Municipalities
Answer: State Election Commission


7. In Panchayati Raj system, what does the word ‘Raj’ mean?
Answer: Rule


8. First Municipal Corporation in India was set up at.
Answer: Madras in 1687


9. In Panchayati Raj system, what does the word “panchayat” mean?
Answer: Assembly of five


10. All India Institute of Local Self Government is at.
Answer: Mumbai


11. Traditionally, in panchayat wise and respected elders are chosen and accepted by, whom?
Answer: Local community


12. The Panchayati Raj was first introduced in.
Answer: Rajasthan


13. What does Panchayat mainly settle?
Answer: Dispute between individuals and villages.


14. The Panchayat is accountable for all its actions to the.
Answer: Grama Sabha


15. The leader of the panchayat is known as
Answer: Mukhiya or Sarpanch


16. In India Panchayati Raj is.
Answer: An Administrative Structure


17. Khap panchayat is also known as
Answer: Caste Panchayat


18. The Panchayati Raj is based on the ideology of.
Answer: Democratic decentralisation


19. In which part of India, khap panchayats are mainly found?
Answer: Northern India


20. The Panchayat Samitis exists at.
Answer: The block level

Check Page Rank