Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Articles in Constitution question-answer set-1

1. Which Article of the constitution defines the power of President to promulgate ordinances during recess of parliament?
Answer: Article 123


2. Which Article of the Constitution prohibits the employment of children below 14 years of age?
Answer: Article 24


3. Which article provides protection to life and liberty to all persons.
Answer: Article 21


4. Which article prohibits the state from conferring any title
Answer: Article 18


5. Which article affords protection against arbitrary arrest and detention?
Answer: Article 22


6. Which article is related to Assent to Bills?
Answer: Article 111


7. Which Article of the constitution empowers the Parliament to form a new state by altering the boundaries of existing states?
Answer: Article 3


8. Which article ensures Abolition of Titles?
Answer: Article 18


9. Under which Article of the Constitution of India can the President of India be impeached?
Answer: Article 61


10. Which Article of the Constitution is related with “Abolition of Untouchability”?
Answer: Article 17

 

11. Which article of the Constitution defines the duties of the Chief Minister?
Answer: Article 167


12. The President can promulgate Presidential Rule in a State under
Answer: Article 356


13. The Council of Ministers is collectively responsible to the Lok Sabha as per the
Answer: Article 75 of the Constitution


14. Which Article is related to Equality before law?
Answer: Article 14


15. Which Article is for "Protection of interests of Minorities"?
Answer: Article 29


16. Which article is related to "Equal Justice and free legal aid"?
Answer: Article 39 A


17. Which article is related to Special Address by the president?
Answer: Article 87


18. Which article gives provision regarding emergencies?
Answer: Article 352


19. What is the maximum limit of time to which the National Emergency is extended under Article 356?
Answer: No time limit has been fixed


20. Money Bill has been defined in the Constitution under Article
Answer: Article 110

Check Page Rank