Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1

1. In which part of Constitution of India the Fundamental Rights are enshrined?
Answer: In Part III


2. The granting of Fundamental Rights to citizens aims at ensuring _____
Answer: Individual liberty


3. How many Fundamental Rights are enjoyed by the Indians?
Answer: Six


4. When the Fundamental Rights can be suspended?
Answer: During an emergency by the Parliament


5. Which Fundamental Right has been deleted from our Constitution through a Constitutional Amendment?
Answer: Right to property


6. Who can suspend The Fundamental Rights during an emergency?
Answer: President


7. How can the Fundamental Rights be protected by a citizen?
Answer: By approaching the Supreme Court which will issue appropriate writs against the authority


8. Can parliament amend or modify any of the Fundamental Rights given in the Constitution?
Answer: Yes, Parliament can amend them by special majority


9. Who headed the committee appointed by the Constituent Assembly to finalise the fundamental Rights of Indian Citizens?
Answer. Sardar Patel


10. Which Fundamental Right cannot be suspended even during an emergency under Article 352 of the Constitution?
Answer: Right of life


11. Which fundamental right is concerned with abolition of social distinctions?
Answer: Right to equality


12. What is the main object of Article 13 of the Constitution in securing the paramountcy of the Constitution with regard to.
Answer: Fundamental Rights


13. Freedom of Speech under the Indian Constitution is subject to reasonable restriction on the ground of protection of.
Answer: Sovereignty and Integrity of the country


14. Writs can be issued for the enforcement of Fundamental Rights by _____.
Answer: Both the Supreme Court and the High Courts


15. The right to impose reasonable restrictions on the Fundamental Rights of Indian citizen, is vested in ____.
Answer: The Parliament


16. By which amendment, The right to private property was excluded from the list of Fundamental Rights?
Answer: 44th Amendment


17. Right to Protect is not among six fundamental rights provided by Constitution?
Answer. True


18. What's dealed in Part III of the Indian Constitution?
Answer: Fundamental Rights


19. For the enforcement of Fundamental Rights, the Supreme Court may issue a/an ______.
Answer: Writ


20. _____ comes under the jurisdiction of both the High Court and the Supreme Court?
Answer: Protection of the Fundamental Rights

Check Page Rank