Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Sources of Constitution question-answer set-1

1. The idea of Amendment Procedure in the Constitution of India has been borrowed from
Answer: South Africa


2. The idea of concurrent list was borrowed from
Answer: Australia


3. From the constitution of Russia we have borrowed the concept of
Answer: Fundamental duties and preamble


4. The framers of the Constitution borrowed the idea of judicial review from
Answer: The Constitution of United States of America


5. The framers of the Constitution borrowed the form of government from:
Answer: Switzerland


6. From the Constitution of Canada we have borrowed the scheme of our.
Answer: Federation


7. From the Constitution of Ireland we have borrowed the concept of.
Answer: Directive Principles of State Policy


8. The parliamentary system of government in India is based on the pattern of parliamentary government in.
Answer: Britain


9. The idea of incorporation of Fundamental Rights in the Constitution of India has been borrowed from.
Answer: The Constitution of USA


10. The provisions of the constitution regarding fundamental rights, Judicial Review, President as the Executive head and supreme commander of the Army, preamble, independence of judiciary are adopted from
Answer: U.S.A. constitution.


11. The provisions regarding emergency are adopted from
Answer: Germany


12. The provisions regarding rule of law, law making procedure, single citizenship and Parliamentary are adopted from
Answer: U.K. constitution


13. Fundamental duties are adopted from
Answer: U.S.S.R. constitution


14. Directive principles, method of election of president, nomination of members to Rajya Sabha by the president are adopted from
Answer: Irish constitution


15. India has adopted Directive Principles Of State Policy from
Answer: British constitution


16. India has adopted its Parliament system of government from
Answer: The UK


17. The Concept of written constitution, first born was
Answer: U.S.A


18. The office of Vice President was adopted from the constitution of which country
Answer: United States


19. Bi-cameralism in Indian constitution was taken from the constitution of which country.
Answer: Britain


20. Joint sitting of the two Houses of Parliament was taken from the constitution of which country
Answer: Australia

 

Check Page Rank