Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

The Preamble question-answer set-2

1. Preamble has been amended by which amendment act?
Answer: 42nd amendment


2. 42nd amendment of Indian Constitution (1976) added which of the terms to Preamble
Answer: Socialist & Secular


3. Which is not a part of the Preamble to Indian Constitution?
Answer: Federalism


4. What is described as the ‘Soul of the Constitution’?
Answer: Preamble


5. At which case, the Supreme Court rejected the earlier opinion and held that Preamble is an integral
Answer: Kesavananda Bharati case (1973)


6. The Preamble states that the Constitution derives its authority from
Answer: The People of India


7. At which part of constitution declared that India is a sovereign socialist secular democratic republic
Answer: Preamble


8. The preamble of our constitution reads that India is a
Answer: Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic


9. Inclusion of the word Fraternity is proposed by
Answer: Dr. B. R. Ambedkar


10. The Preamble of the Constitution is amended in
Answer: 1976


11. Who considered the Preamble as "Soul of the Constitution"?
Answer: Hidayatullah


12. The ideals and objectives outlined in the Preamble of the Indian Constitution have been further elaborated in ___
Answer: the chapter on Directive Principles of State Policy, Fundamental Rights and Fundamental Duties


13. Which is the correct expression of the term ‘Secular’ in India?
Answer: There is no religion of the State in India


14. What describes India a Secular State?
Answer: Preamble to the Constitution


15. Which liberty is not embodied in the Preamble to the Constitution of India?
Answer: Economic Liberty


16. ____ is guaranteed in our Constitution?
Answer: Social equality is guaranteed in our Constitution


17. Which words was not included in the Preamble of the Indian Constitution in 1975?
Answer: Integrity


18. There is popular sovereignty in India because the Preamble to the Indian Constitution begins with the words
Answer: We the people of India


19. The preamble to Indian Constitution does not include
Answer: Adult franchise

Check Page Rank