Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

The Preamble question-answer set-1

1. The key to open the edifice of the Constitution
Answer: The preamble


2. Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution?
Answer: Jawaharlal Nehru


3. The preamble can be amended under article
Answer: 368


4. The two words, added in the Preamble of the Constitution through the 42nd amendment are:
Answer: Socialist and Secular


5. The basic aims and objectives of the Indian Constitution have been discussed in the
Answer: Preamble


6. Which part of the Constitution proclaims India as a secular nation?
Answer: The Preamble


7. The soul of the Constitution is.
Answer: Preamble


8. How many times, the Preamble has been amended so far.
Answer: Once


9. The Preamble of the Constitution of India was amended by.
Answer: 42nd amendment


10. From the Constitution of Ireland we have borrowed the concept of.
Answer: Directive Principles of State Policy


11. The parliamentary system of government in India is based on the pattern of parliamentary government in.
Answer: Britain


12. The idea of incorporation of Fundamental Rights in the Constitution of India has been borrowed from.
Answer: The Constitution of USA


13. The word 'Secularism' was inserted in the Preamble of the Indian Constitution by.
Answer: 42nd Amendment


14. The Preamble of Indian Constitution is based on.
Answer: Objective Resolution


15. The first country who adopted Preamble for its written constitution.
Answer: USA


16. The term 'We' in preamble means.
Answer: The People of India


17. At which case, the Supreme Court specifically opined that Preamble is not a part of the Constitution
Answer: Berubari Union case (1960)


18. The ideal of justice – social, economic and political- mentioned in the preamble has been taken from
Answer: Russian Revolution


19. The three words – liberty, equality and fraternity- mentioned in our Preamble have been taken from
Answer: French Revolution


20. Under the constitution of India who are the ultimate Sovereign?
Answer: Indian People

Check Page Rank