Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Constituent Assembly question-answer set-4

1. Who was the chairman of house committee?
Answer: B Pattabhi Sitaramayya


2. Who was the chairman of Business committee?
Answer: K. M. Munshi


3. How many members were elected through provincial legislatives assembly.
Answer: 292


4. How many members were from princely states?
Answer: 93


5. How many members in the constituent assembly represented the chief commissioners provinces?
Answer: 4


6. What was the total number of members in the constituent assembly?
Answer: 389


7. As the result of the separate assembly for Pakistan the number of members of Assembly was reduced to
Answer: 299


8. Who was elected as vice president of the constituent assembly on 13th December 1946?
Answer: H. C. Mukarjee


9. "The Constitution should give India Domination Status", was a proposal in?
Answer: Cripps Mission


10. When did Mr. Attlee, Prime Minister of England, announce the transfer of power to the Indians?
Answer: June, 1948


11. Cripps Mission visited India in
Answer: 1942


12. Dr. B.R. Ambedkar described ____ as The Heart of Constitution.
Answer: Right to Constitutional Remedies


13. Who was the first speaker of the Lok Sabha?
Answer: Malvankar


14. The state of Bombay was bifurcated into Maharashtra and Gujarat on May 1, in the year
Answer: 1960


15. Which is correct regarding the Indian Constitution?
Answer: It is a mixture of several Constitutions.


16. The demand for a Constitution made by the people of India without outside interference was officially asserted by the National Congress in
Answer: 1935


17. The first state to become bifurcated after independence was
Answer: Bombay


18. When the Constituent Assembly for the Dominion of India reassembled on 31st October, 1947, its reduced membership was
Answer: 299


19. For the philosophy underlying our Constitution, the historic Objectives Resolution was moved in the Constituent Assembly on 22nd January, 1947 by
Answer: Jawaharlal Nehru

20. National Advisory Council is not a constitutional body?
Answer: True

Check Page Rank