Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Constituent Assembly question-answer set-3

1. The Constitution of India was adopted by the
Answer: Constituent Assembly


2. The first session of the Constituent Assembly was held in
Answer: New Delhi


3. How long did the Constituent Assembly take to finally pass the Constitution?
Answer: About 3 years since Dec 9, 1946


4. The members of the Constituent Assembly were
Answer: Elected by Provincial Assemblies


5. The Constitution of India was promulgated on January 26, 1950 because
Answer: This day was being celebrated as the Independence Day since 1929.


6. The idea of the Constitution of India was first of all given by
Answer: Shri M. N. Roy


7. Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Assembly of India?
Answer: Sachchidananda Sinha


8. The Constitution of India was enacted by a Constituent Assembly set up
Answer: Under the Cabinet Mission Plan, 1946


9. The design of the National Flag was adopted by the Constituent Assembly of India in
Answer: July, 1947


10. The Constituent Assembly which framed the Constitution for Independent India was set up in
Answer: 1946


11. Mahatma Gandhi was not a member of the Constituent Assembly established in July 1946?
Answer: True


12. The Cabinet Mission to India was headed by
Answer: Lord Pethick Lawrence


13. How many readings were held on the constitution in the constituent assembly
Answer: 3


14. The constituent assembly setup a drafting committee on
Answer: 29th August, 1947


15 The First session of the constituent Assembly took place from 9th to 23rd December
Answer: 1946


16. The Second session of the constituent Assembly took place from 20th to 25th January
Answer: 1947


17. The Third session of the constituent Assembly took place from 28th April to 2nd May
Answer: 1947


18. The eleventh session of the constituent Assembly took place from 14th to 26th November
Answer: 1949


19. Who was the chairman of Union powers committee, union constitution committee and states committee?
Answer: Jawaharlal Nehru


20. Which Indian artist decorated the handwritten Copy of the Constitution?
Answer: Nandalal Bose

Check Page Rank