Constituent Assembly question-answer set-1 Constituent Assembly question-answer set-2 Constituent Assembly question-answer set-3 Constituent Assembly question-answer set-4 The Preamble question-answer set-1 The Preamble question-answer set-2 Sources of Constitution question-answer set-1 Sources of Constitution question-answer set-2 Citizenship in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-1 Fundamental Rights in Constitution question-answer set-2 Articles in Constitution question-answer set-1 Articles in Constitution question-answer set-2 Amendment in Constitution question-answer set-1 Amendment in Constitution question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-1 Panchayati Raj question-answer set-2 Panchayati Raj question-answer set-3 Panchayati Raj question-answer set-4 Directive Principles in Constitution question-answer set 1 Fundamental Duties in Constitution question-answer set 1 Schedules in Constitution question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 1 State Executive and Legislature question-answer set 2 State Executive and Legislature question-answer set 3 Question-answer on Union Executive Set-1 Question-answer on Union Executive Set-2 Question-answer on Union Executive Set-3 Question-answer on Union Executive Set-4 Question-answer on Union Executive Set-5 Question-answer on Union Executive Set-6 Question-answer on Union Executive Set-7 Judiciary in Constitution question-answer set-1 Judiciary in Constitution question-answer set 2 Judiciary in Constitution question-answer set-3 Judiciary in Constitution question-answer set-4 Question-answer on Election Commission set-1 Right to Education Act question-answer set-1 Human rights and commission Question Answer set-1 Question-answer on Election Commission set-1 Question-answer on RTI Act and Commission Question answer on Lokayukta Question answer on Ombudsman Question answer on Womens Commission Question answer on Child Labour Question answer on Rajya Sabha Question answer on Writs in Indian Constitution

Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Constituent Assembly question-answer set-2

1. When was The Constituent Assembly adopted our National Flag.
Answer: July 22, 1947


2. How much time it took for Constituent Assembly to finalise the constitution?
Answer: 2 Years 11 Months 18 Days


3. Constitution of India was adopted by constituent assembly on?
Answer: 26 November, 1949


4. Constitution of India came into effect from?
Answer: 26 January, 1950


5. How many articles are in Constitution of India now?
Answer: 448 Articles


6. How many articles were there originally in Constitution of India?
Answer: 395 Articles


7. The original constitution had
Answer: 22 parts 8 schedules 395 articles


8. Constitution of India was adopted by constituent assembly on?
Answer: 26 November, 1949


9. Constitution of India came into effect from?
Answer: 26 January, 1950


10. How many Schedules are there in Constitution of India?
Answer: 12 Schedules


11. The Constituent Assembly was created by
Answer: Cabinet Mission Plan


12. The Constitution names our country as
Answer: India, that is Bharat


13. The ‘Objective Resolution’ adopted by the Constituent Assembly on Jan. 22, 1947 was drafted by.
Answer: Jawaharlal Nehru


14. Who was the first Chairman of Rajya Sabha?
Answer: Dr. S. Radhakrishnan


15. Who was the first Deputy Chairman of Rajya Sabha?
Answer: S.V. Krishnamoorthy Rao


16. What does Ashoka's wheel in the national flag represent?
Answer: Wheel of the law


17. The Constituent Assembly adopted National Anthem on
Answer: 24 Jan 1950


18. Who was the chairmen of Advisory committee?
Answer: Vallbhai Patel


19. Who was the chairman of credential committee?
Answer: Alladi Krishna Swamy Ayyar


20. Who was the chairman of rules committee and steering committee?
Answer: Dr. Rajendra Prasad

Check Page Rank