Books for Bank PO exam

Wiley's State Bank of India Probationary Officer (SBI PO) Exam Goalpost Big Book: Mains, Phase-II

Bank Probationary Officers / Management Trainees Common Written Exam

IBPS Bank PO Probationary Officers and Management Trainees Exam Book

Reserve Bank of India Grade 'B' Officers Phase - 1 Exam 2016

Books for UGC NET exam

CBSE UGC NET/SET/JRF - Paper 1: Teaching and Research Aptitude

Trueman's UGC NET/SLET General Paper I

Books to improve Reasoning

A Modern Approach to Verbal & Non-Verbal Reasoning

A Modern Approach to Logical Reasoning

Constituent Assembly question-answer set-1

1. When the demand for establishment of the Constituent Assembly was started?

Answer:  1936

2. The demand for establishment of the Constituent Assembly was started by

Answer:  Indian National Congress

3. The demand for establishment of the Constituent Assembly was started from

Answer:  Faizpur

4. When was The first meeting of the Constituent Assembly of India was held on.

Answer:  9 December 1946

5. Who was elected as the first temporary president of Constituent Assembly

Answer:  Dr. Sachidananda Sinha

6. Who was the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly?

Answer:  B.N.Rau

7. Who was the chairman of the drafting committee of the Constituent Assembly?

Answer:  Dr. B.R.Ambedkar

8. Who was elected as the permanent chairman of the Constituent Assembly?

Answer:  Dr. Rajendra Prasad

9. What is the number of Total sessions of the Constituent Assembly

Answer:  12

10. A constitution is

Answer:  The basic structure defining the powers of the state and the rights and duties of the citizens.

11. Who termed the Indian Constitution as ‘quasi-federal’?

Answer:  K.C Wheare

12. Where does The political power in India lie in?

Answer:  The Constitution

13. What was the exact Constitutional Status of the Indian Republic of Jan. 26, 1950?

Answer:  A Sovereign Democratic Republic

14. Where was The National Anthem first sung in?

Answer:  Calcutta

15. The National Anthem first sung on _____ during the Congress session.

Answer:  27 December,1911

16. The original song of National Anthem consists of

Answer:  Five stanzas

17. How many languages were originally recognised by the Constitution as regional languages?

Answer:  18

18. The National flag of India was hoisted for the first time on

Answer:  31 December, 1929

19. Who wrote Our National Anthem?

Answer:  Rabindra Nath Tagore

20. Who wrote Our National Song-”Vande Mataram”.

Answer:  Bankim Chandra Chattopadhyay

Check Page Rank